Caramel ijs maken

Caramel ijs maken kun je doen op verschillende manieren. Je kunt zelf eerst caramel maken, vervolgens zelf ijs maken en dit mengen. Je kunt er ook voor kiezen om het ijs kant en klaar te kopen, zelf caramel te maken en dit te mengen. Maar wil je zelf caramel ijs maken, dan kun je bijvoorbeeld ook stukjes caramel in je ijs verwerken. Wij geven je graag enkele recepten waarmee je vervolgens zelf caramel ijs kunt maken.

Zelf caramel maken

Zelf caramel maken, is absoluut niet moeilijk. Het is feitelijk gezien niets meer dan suiker verwarmen in een pan. Wat je eerst moet bepalen, is hoeveel caramel je wilt maken. Neem vervolgens een dubbele hoeveelheid kristalsuiker. Dus voor 50 gram caramel neem je 100 gram suiker. Doe de kristalsuiker in een steelpan en voeg wat water toe. Verwarm dit op middelhoog vuur en zorg dat je constant blijft roeren om te voorkomen dat de caramel gaat aanbakken. Is het water verdampt, voeg dan weer een beetje water toe. Wanneer de suiker de welbekende caramelkleur heeft, kun je de caramel van het vuur halen. Voeg één eetlepel crème fraîche of vloeibare slagroom toe per 200 gram caramel. Roer dit goed door en je caramel is klaar om caramel ijs te maken. Caramel ijs maken kun je nu bijvoorbeeld doen door de caramel iets stroperig te laten worden en dit vervolgens over ijs heen te schenken. Je kunt echter ook gewoon zelf ijs maken en de caramel hierin verwerken.

Caramel ijs maken met een ijsmachine

Heb je een ijsmachine, dan kun je deze gebruiken bij het caramel ijs maken. Op deze manier is caramel ijs maken zo gebeurd en hoef je niet steeds zelf je ijs nog door te roeren. Onderstaand vind je de ingrediënten en de bereidingswijze die je nodig hebt bij het caramel ijs maken.

Ingrediënten voor het caramel ijs maken

  • 225 milliliter slagroom, vloeibaar
  • 600 milliliter melk
  • 190 gram kristalsuiker
  • 6 eigeel

Bereidingswijze van het caramel ijs

zelf caramel ijs makenDoe de melk en de slagroom in een grote pan. Breng dit aan de kook en draai vervolgens terug naar de laagste stand. Zo houd je het mengsel warm. Daarna neem je een steelpan waarin je de helft van de suiker doet. Neem een steelpan die groot genoeg is om straks ook de melk en slagroom er nog bij te kunnen gieten. Laat de suiker smelten. Zodra de suiker gesmolten is, giet je een kwart van de melk en slagroom bij de caramel. Let op dat de melk snel omhoog kan komen, haal dan direct de pan van het vuur om te voorkomen dat het overkookt. Zet het vuur laag, roer het mengsel goed door. Zodra de karamel goed is vermengd met de melk, kun je de rest van de melk erbij gieten. Roer dit ook door en haal de pan van het vuur. Klop het eigeel met de rest van de suiker tot het geheel luchtig wordt. Schenk dit eigeel bij de karamel en roer het tot een samenhangend geheel. Zet de pan op laag vuur en roer goed door tot het mengsel dikker wordt. Plakt het mengsel aan de achterkant van je lepel, haal de pan dan van het vuur en zet het mengsel een uur in de koelkast om af te koelen. Giet het vervolgens over in de ijsmachine om het caramel ijs te maken.

Caramel ijs maken zonder ijsmachine

Heb je geen ijsmachine, maar wil je wel caramel ijs maken? Geen zorgen, dat kan uiteraard. Je doet dan eigenlijk precies hetzelfde als hierboven beschreven, behalve het in de ijsmachine gieten. Je neemt dan een bakje waar je het mengsel in giet. Dit bakje zet je eerst een uur in de vriezer om goed koud te worden. Haal het bakje daarna uit de vriezer en roer het caramel ijs goed door. Zet het bakje weer een uur in de vriezer en roer wederom goed door. Herhaal dit nogmaals. Vervolgens kun je het caramel ijs helemaal laten bevriezen en daarna uiteraard genieten van je zelfgemaakte caramel ijs.

Bekijk ook zeker de andere ijs recepten.

4 comments

  1. daphne
  2. Naomi

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply