Citroenijs maken

citroenijs-maken

Citroenijs is ongetwijfeld één van de meest populaire ijssmaken ter wereld. Het is verfrissend en dorstlessend, en bovendien uitermate geschikt voor verkoeling op zomerse dagen. Zelf citroenijs maken is gelukkig helemaal niet moeilijk. Heb je een keer zin in een lekker ijsje met een verfrissende ijs dan moet je zeker eens citroenijs maken! Volg één van de onderstaande recepten voor citroenijs.

Citroenijs maken zonder ijsmachine

Heb je geen ijsmachine, dan kun je citroenijs maken aan de hand van het onderstaande recept.

  • 1 grote citroen
  • 250 milliliter melk
  • 250 milliliter koude room
  • 200 gram witte basterdsuiker

Wil je citroenijs maken, rasp dan de schil van de citroen en pers de citroen uit. Doe de citroenrasp en de suiker in een keukenmachine. Laat deze pulseren tot de citroenschil zeer fijn gemalen is. Neem een middelgrote kom en roer het citroenschilmengsel en de melk door elkaar. Zorg ervoor dat alle suiker is opgelost. Doe dan het citroensap erbij en roer dit even goed door. Klop de room stijf in een andere kom en schep dit voorzichtig door het citroenmengsel heen. Giet dit mengsel in een bak en dek dit af met huishoudfolie. Zet het geheel minimaal drie tot vier uur in de vriezer, zodat het hard kan worden. Je bent nu klaar met citroenijs maken en hoeft dus alleen maar te wachten tot je kunt smullen.

Citroenijs maken met ijsmachine

Ben je in het bezit van een ijsmachine, dan kun je het onderstaande recept volgen voor citroenijs maken.

  • 1 liter karnemelk
  • 340 gram kristalsuiker
  • 5 citroenen
  • 2 eetlepels citroenrasp

Pers de citroenen uit. Roer het citroensap met de kristalsuiker en de geraspte schil los in een kom. Voeg de karnemelk toe en roer dit goed door zodat de suiker oplost. Zet de kom vervolgens vier uur in de koelkast, zodat het mengsel goed koud kan worden. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat deze draaien tot een stevig mengsel ontstaat. Na het citroenijs maken kun je het ijs in een plastic bak scheppen en bewaren in de vriezer.

Sorbet citroenijs maken

Houd je meer van sorbetijs dan van normaal ijs, dan kun je het onderstaande recept gebruiken voor citroenijs maken.

  • 300 milliliter water
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 4 citroenen
  • 1 eiwit

Breng het water aan de kook en los de suiker hierin op. Laat het suikerwater vervolgens nog een minuut of twee koken. Laat dit vervolgens goed afkoelen. Pers de citroenen uit en voeg het sap toe aan het suikerwater. Zeef dit geheel goed en laat het een half uur draaien in de ijsmachine. Voeg vervolgens het eiwit toe en laat de ijsmachine nog twintig minuten draaien. Zet het sorbetijs vervolgens in de vriezer na het citroenijs maken, tot aan het moment van serveren.

Houd je van sorbetijs, maar wil je ook eens een andere smaak proberen? Wat dacht je van ons recept voor mango sorbetijs?

Leave a Reply