Vanille ijs maken

Vanille ijs is één van ‘s werelds meest gegeten ijs smaken. En dat is niet zo gek, want vanille ijs is ontzettend lekker. De subtiele smaak van vanille kan dan ook menig ijs liefhebber bekoren. Ga je vanille ijs maken, dan zul je veelal melk koken met vanillestokjes. Het merg uit de vanillestokjes kun je toevoegen aan de melk, waardoor je kleine zwarte puntjes in het ijs krijgt. Voor veel mensen is dit het teken dat het hier echt vanille ijs betreft.

Vanille ijs maken met ijsmachine

Heb je een ijsmachine dan is vanille ijs maken helemaal een peulenschil. In dit recept wordt gebruik gemaakt van echte vanillestokjes om het vanille ijs te maken.

Ingrediënten voor het vanille ijs maken

  • 300 milliliter melk
  • 300 milliliter slagroom
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 6 eierdooiers
  • 2 vanillestokjes

Bereidingswijze voor het vanille ijs

Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg er uit met de punt van het mes. Neem een steelpan, doe hier de melk en de slagroom in en breng dit tot het kookpunt. Haal het mengsel van het vuur (pas op dat de melk niet overkookt) en zet het een half uurtje apart. Neem een kom en klop hierin de eierdooiers en de suiker totdat het geheel bijna wit zit. Verwarm het roommengsel weer een beetje en schenk dit bij de suiker en de eierdooiers. Klop het mengsel tot er een soort gladde vla ontstaat. Schep dit weer in de pan, breng het geheel aan de kook en blijf regelmatig roeren in de pan. De pap moet zo dik zijn dat deze aan de lepel blijft hangen. Let echter wel op dat er geen klontjes ontstaan. Laat vervolgens de pap helemaal afkoelen. Doe het mengsel daarna in de ijsmachine en laat deze draaien tot het vanille ijs bevroren is.

Vanille ijs maken zonder ijsmachine

Heb je geen ijsmachine, dan is het ook mogelijk om vanille ijs te maken. Vanille ijs maken kan namelijk prima zonder ijsmachine, en wel op de onderstaande manier.

Ingrediënten voor vanille ijs maken

  • 375 milliliter volle melk
  • 125 milliliter room
  • 100 gram suiker
  • 4 eierdooiers
  • vanille

Bereidingswijze van het vanille ijs

vanille ijs makenNeem een kom, doe daar de suiker en de eierdooiers in en mix dit. Blijf mixen tot je mengsel bijna wit is. Kook vervolgens de melk met de vanille in een pan. Let op dat de melk niet overkookt, want dit gebeurt plotseling heel snel. Giet de melk daarna in de kom bij de suiker en de eierdooiers. Mix dit even goed en doe het geheel vervolgens weer in de pan. Zorg ervoor dat het mengsel dikker wordt, maar laat het geheel niet koken. Roer vervolgens de room er doorheen en vries het ijs in. Let er bij deze manier van vanille ijs maken wel even op dat je regelmatig het mengsel in de vriezer nog even doorroert.

Tips voor vanille ijs maken

Ben je klaar met vanille ijs maken, dan is het tijd om het op te eten. Wil je het vanille ijs lekkerder maken, serveer het dan bijvoorbeeld met warme kersen. Of kies ervoor om chocoladesaus te serveren bij het vanille ijs dat je net gemaakt hebt.

Bekijk ook zeker de andere ijs recepten.

Leave a Reply